Ege Postası
Geri

Bilim kahramanlarının başarısı 

Her yıl 98 ülkeden 320 binin üzerinde çocuk ve genci buluşturan FIRST® LEGO® League, bu yıl tüm dünyada “INTO ORBIT: Uzay Serüveni” temasıyla gerçekleşiyor.Türkiye’de 'Bilim Kahramanları Buluşuyor' adı altında düzenlenen ve bu yıl uzayda yaşamaya eğlenceli çözüm önerileri sunan çocukların bir araya geldiği turnuvalar, uluslararası boyutta İzmir’de ilk kez fuarizmir’de yapılacak.
Bilim kahramanlarının başarısı 
Haberler / Güncel
15 Şubat 2019 Cuma 11:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dünyanın en büyük çocuk ve gençlik organizasyonlarından olan, Türkiye’de “Bilim Kahramanları Buluşuyor” ismiyle gerçekleştirilen FIRST LEGO League yerel turnuvalarının son etabı, 23-24 Şubat ve 2-3 Mart tarihlerinde fuarizmir’de yapılacak. 15. sezon teması INTO ORBIT: Uzay Serüveni” olarak belirlenen program kapsamında çocuklar, uzayda yaşamı keşfederken aynı zamanda yaşanabilecek fiziksel ve sosyal zorluklar ile nasıl başa çıkacaklarını araştırdıkları projelerini sunacak. 

Bilim Kahramanları Derneği gönüllüleri tarafından düzenlenen ve 68 ilden 4 bin 882 çocuk ve gencin katılacağı yerel turnuvalar İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Ankara’dan sonra İZFAŞ desteği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde fuarizmir’de gerçekleşecek. 

Yurt dışında FIRST LEGO League ismiyle bilinen ve küresel deneyimlerle çalışıp toplumsal anlamı olan çözümler üreten bir gençlik yetişmesi için vitamin görevi gören bu turnuva,  Türkiye’de  “Bilim Kahramanları Buluşuyor” adı altında gönüllüler ve destekçilerin katkısıyla 2005 yılından beri düzenleniyor. Genç mucitlerin sezon teması kapsamında hazırladıkları projeleri sunduğu, öz değerler ve robot tasarımları ile ilgili sunumlar yapıp robot performanslarını sergilediği yerel turnuvalara geçtiğimiz yıl 58 ilden 459 takım ve 3 bin 965 çocuk katılmıştı. Hidrodinamik: Suyun Yolculuğu” temasıyla 4 farklı şehirde gerçekleşen yerel turnuvaların sonucunda ise 52 takım yine fuarizmir bünyesinde gerçekleşen ulusal turnuvada buluştu. Ulusal turnuvanın ardından uluslararası turnuvalara katılmaya hak kazanan 8 takım Amerika, Macaristan ve Estonya’da düzenlenen uluslararası turnuvalarda Türkiye’yi temsil etti. 

İzmir’den dünya atağı geldi 

Dünyada her yıl 98 ülkeden 320 bin üzerinde çocuk ve gence süreç ve takım çalışması odaklı bir deneyim kazandıran turnuvaların bu yılki uluslararası adreslerinden biri İzmir olacak. Bir toplumun gelişebilmesi için çocukların mühendislik ve matematik ile yetişmesi gerektiğine inanan FIRST Vakfı’nın (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) Başkanı Donald E. Bossi’nin geçtiğimiz sezon katıldığı turnuva sonucunda Türkiye, başarısını kanıtlayarak 15’nci sezonda uluslararası turnuva düzenleme hakkı elde etmişti.  Bu sezon gerçekleşecek 16 yerel ve bir ulusal turnuvaya ek olarak Open International Turkey 2019 uluslararası turnuvası 2010 yılından sonra Türkiye’de ikinci, İzmir’de ise ilk kez, 22-25 Mayıs tarihlerinde fuarizmir’de gerçekleştirilecek. Asya, Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarında farklı ülkelerden katılan 100’ün üzerinde takım uluslararası turnuva için İzmir’de buluşarak, çalışmalarını sergileyecek. 

Genç Mucitler robotlarını tasarlıyor 

Turnuvaya katılan takımlar gönüllü koç ve danışmanlar rehberliğinde proje sürecini öğreniyor. Her sezon tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun ile ilgili çalışan genç mucitler sırasıyla problemi tanımlıyor, çözüm stratejileri geliştiriyor, kendilerine verilen robot kitleri ile çözüm önerilerini projelendirerek robotlar tasarlıyor. Proje süreçlerinin ardından farklı illerde gerçekleşen turnuvalarda buluşan takımlar, proje sunumlarını yaparak robotlarını sergiliyor. 

Tema: “INTO ORBIT: Uzay Serüveni” 

Bu yılın teması ise insanlığın geleceğe açılan alternatif yaşam alanı uzayın derinliklerine vurgu yapıyor. Günümüzde insanların uzaya gidebilmek için denedikleri yöntemleri ve yaşadıkları zorlukları düşündüren tema çocukları önce bu sorunlar üzerinde düşünmeye itiyor. Alternatif yöntemler geliştiren çocuklar ilk olarak önceden denenmiş çözümlere bakıyor. Hemen ardından, bu çözümlerin neden yetersiz kaldığı fikrine yoğunlaşan genç mucitler, ya çözümlere inovatif yaklaşımlar ekliyor, ya da tamamen yeni bir çözüm getiriyor. Böylece çocuklar, “INTO ORBIT: uzay serüveni” temalı bir proje üretip geliştirirken, diğer taraftan tasarladıkları ve programladıkları robotlarla, temayla ilgili görevleri tamamlıyor. Tüm bu süreç sonunda ise çözüme götüren yolda FIRST LEGO League şunu öğütlüyor: “Yaratıcı ol, problemini doğru tanımla, çözümüne odaklan ve fikrini nasıl paylaşacağını tasarla” 

FIRST LEGO League nedir' 

ABD’de başarılı mühendis, mucit ve girişimci olan Dean Kamen’in “Toplumlar zihinsel olarak kucakladıkları kişilere benziyor” cümlesinden yola çıkarak toplumun, sanatçı ve profesyonel sporcuları kucakladıkları gibi en az onlar kadar değerli ve topluma katkı oranı yüksek olan mühendis ve bilim insanlarını kucaklamaları gerektiğini düşünen FIRST Vakfı’nın kurulmasının ardından; 1998’de ilk kez gerçekleşen turnuvalarda öğrenciler, yaşadığı dünyaya duyarlı ve faydalı bir bilinçle topluma kazandırılıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası